Tavastian logo

Tavastian logo

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kansantalous

Kansantalous on koko maan talous. Siihen kuuluvat kotitaloudet, yritykset, pankit ja julkinen talous.







Miten raha liikkuu kansantaloudessa?


Kun totitaloudet kuluttavat rahaa, yritykset saavat tuloja. Silloin yrityksellä menee hyvin. Se voi antaa ihmisille työpaikkoja. 

Kotitaloudet ja yritykset maksavat veroja valtiolle ja kunnille. Valtio ja kunnat käyttävät verorahat. Ne järjestävät kotitalouksille palveluja esim. koulutusta ja sairaanhoitoa.

Jotkut kotitaloudet saavat erilaisia tukia valtiolta ja kunnilta. Tuki voi olla esim. lapsilisä. 

Pankit lainaavat rahaa kotitalouksille ja yrityksille. 


Julkinen talous


Valtio, kunnat ja kirkko on julkinen sektori eli julkinen talous. Ne keräävät veroja ihmisiltä ja yrityksiltä ja järjestävät verorahalla palveluja.


Välittömät verot maksetaan suoraan palkasta. Jokaisella on oma verokortti ja veroprosentti, jonka mukaan vero määräytyy.

Välilliset verot sisältyvät hintoihin. Kun käyt kaupassa, kuitissa lukee, paljonko maksoit veroa.


Valtion budjetti

Myös valtio tekee budjetin eli suunnittelee seuraavan vuoden tulo- ja menoarvion. Veroja voidaan korottaa, jos verorahat eivät riitä. Toinen vaihtoehto on, että menoja leikataan. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia palveluja ei tuoteta. Kolmas vaihtoehto on lainata rahaa. 

Valtioneuvosto antoi 28.9.2015 eduskunnalle hallituksen esityksen valtion talousarvioksi vuodelle 2016. Budjetiksi ehdotettiin 54,1 miljardia euroa. Budjettiesitys 2016


Valtion velka

Käy katsomassa, paljonko valtiolla on velkaa nyt: Suomen valtion velka 



Mitä tapahtuu, kun yrityksellä menee huonosti?


Yrityksellä menee huonosti, kun kukaan ei osta sen tekemiä tavaroita tai palveluja. Silloin sen rahat alkavat loppua. Se ilmoittaa työntekijöille, että työt loppuvat. 

Monta ihmistä jää työttömäksi. Heillä ei enää ole paljon rahaa kuluttaa, koska he eivät saa enää palkkaa. He saavat tukea, työttömyyskorvausta.

Kun palkka loppuu, he maksavat vähemmän veroa valtiolle ja kunnalle. Valtio ja kunta saavat vähemmän rahaa. Samaan aikaan ne maksavat enemmän tukia, koska työttömiä ihmisiä on enemmän. 

Kun yrityksellä menee huonosti tai bisnes loppuu ja yritys menee konkurssiin, se maksaa vähemmän veroa valtiolle ja kunnalle. 

Nyt on julkinen talous vaikeuksissa, koska sillä on vähän rahaa. Se ei voi enää tarjota kotitalouksille yhtä paljon palveluja kuin ennen. 

Pankit

Pankki on yritys, joka ostaa ja myy rahaa. Kun kuluttaja tallettaa pankkiin rahaa, pankki ostaa häneltä rahaa. Kun kuluttaja lainaa pankilta rahaa, pankki myy hänelle rahaa. 

Kun kuluttajan rahat ovat pankissa omalla pankkitilillä, pankki maksaa hänelle korkoa. Jos kuluttaja lainaa pankista rahaa, hän maksaa pankille korkoa. 

Pankissa kuluttajat maksavat laskuja, saavat myös apua raha-asioissa. Pankin palvelut maksavat, koska pankkitoiminta on bisnestä. 


Tehtäviä

1. Milloin yritys menestyy? Milloin sillä menee hyvin?
2. Kuka maksaa veroja?
3. Mihin valtio ja kunnat käyttävät verorahoja?
4. Miten osa veroista palaa takaisin kuluttajille?
5. Mikä on pankkien tehtävä kansantaloudessa?
6. Mitä bisnestä pankit tekevät?
7. Mikä on korko?
8. Mitä tapahtuu, kun yrityksellä menee huonosti?
9. Mikä on kansantalous?
10. Mitä on julkinen talous?
11. Mikä on valtion budjetti?
12. Paljonko on Suomen valtion budjetti 2016?
13. Paljonko Suomen valtiolla on velkaa?
14. Mistä se johtuu?
15. Mikä on inflaatio?
16. Mikä on kustannusinflaatio?
17. Mikä on kysyntäinflaatio?
18. Mitä inflaatiosta seuraa?




Oman talouden suunnittelu

Mitä talous on?


Talous tarkoittaa sitä, miten hankimme ja käytämme rahaa.

Kotitalous on henkilön tai perheen rahankäyttö. Toinen sana on yksityinen talous.

Kuluttaja on ihminen, joka käyttää rahaa. Me olemme kaikki kuluttajia.

Kansantalous on koko maan ja valtion talous.




Kotitalous


Kotitalous on henkilö tai perhe, joka käyttää rahaa. Kotitalous on ihmiset, joilla on sama osoite ja koti. He käyttävät rahaa yhdessä.

Kotitaloudella on tulot ja menot. 



Tulot


Tulot on rahaa joka tulee. Tavallinen tulo on palkka. Myös tuki on tuloa. Tuki voi olla esim. lapsilisä, asumistuki, opintotuki, kotoutumistuki tai työttömyyskorvaus. Tuki on rahaa, jota kunta tai valtio maksaa silloin, kun ihmisellä on taloudellinen ongelma.

Pääomatulo on kotitaluden tuloa. Se on rahaa, jota saa silloin, kun myyomaisuutta tai vuokraa asunnon toiselle ihmiselle.

Tulosta ihmiset maksavat veroa.


Menot


Menot ovat rahaa joka menee pois.

Suurin meno on usein asuminen. Ihminen maksaa vuokraa, jos hän asuu vuokra-asunnossa. Jos hän ostaa oman asunnoon, hän usein lainaa rahaa pankilta. Hän maksaa rahan takaisin. 


Rahaa menee paljon, kun ostamme ruokaa, vettä, sähköä, vaatteita ja erilaisia tavaroita. Ne ovat kotitalousmenoja. Myös harrastukset, vapaa-aika, terveydenhoito, puhelin ja Internet, lastenhoito ja koulutus maksaa. Kuluttaja miettii ja valitsee, mitä hän ostaa. Pitäisikö ostaa uusi kännykkä vai mennä elokuviin?

Ihmiset matkustavat joka arkipäivä töihin tai kouluun. Lomalla he voivat matkustaa kauemmaksi. He matkustavat omalla autolla tai julkisella kulkuvälineellä. Julkinen liikenne on esim. bussi tai juna.

Säännöllinen meno on esim. vuokra, sähkölasku, vakuutus tai vesimaksu. Se on sama summa joka kuukausi.

Vaihteleva meno ei ole sama joka kuukausi. Esim. ruoka, vaatteet ja matkat eivät maksa saman verran joka kuukausi. Joskus ostamme niitä enemmän, joskus vähemmän.

Säästäminen on tärkeää. Tulot pitäisi olla suuremmat kuin menot. Aina voi tulla jokin yllätys, johon tarvitset rahaa. Kodinkone voi mennä esimerkiksi rikki. Silloin tarvitset nopeasti rahaa.





Budjetti


Budjetti on tulo- ja menoarvio. Ihminen arvioi, kuinka paljon hänellä on tuloja ja menoja. Se on helppo tehdä, jos sinulla on kuitit, laskut ja tiliotteet. Tiliote on pankin paperi. Siinä lukee, kuinka paljon rahaa tulee ja menee kuukaudessa. Siinä lukee, mistä raha tulee ja mihin tai kenelle se menee. Oman tiliotteen voi lukea verkkopankista. Sen saa myös pankista.

Budjetti on matermatiikkaa. Lasket silloin tulot ja menot. Tulojen pitäisi olla suurempi summa kuin menojen. Jos menot ovat suuremmat, täytyy miettiä, miten ne voisivat olla pienemmät.

Miten voin vähentää menoja?


  1. Mietin tarkkaan, mitä tarvitsen. En osta muuta.
  2. Ostan vähemmän.
  3. Ostan kalliit asiat myöhemmin.
  4. Ostan käytettyä tavaraa. Kaiken ei tarvitse olla uusia.
  5. Teen itse ruokaa. 
  6. Mietin, mitä en oikeasti tarvitse.

Aina kuluttaja ei näe, mihin rahat menevät. Monta pientä menoa voi maksaa yhteensä paljon.  


Tehtäviä


  1. Kuluttaja ostaa joka arkipäivä limsapullon. Se maksaa 2 euroa. Kuinka paljon hän käyttää limsaan rahaa vuodessa?
  2. Kuluttaja ostaa tupakka-askin neljä kertaa viikossa. Aski maksaa 5 euroa. Kuinka paljon hän käyttää tupakkaan rahaa vuodessa?
  3. Kuluttaja käy pitsalla kerran viikossa. Pitsa maksaa 7 euroa. Jos hän tekisi pitsaa kotona, se maksaisi 4 euroa. Jos hän tekisi aina pitsaa kotona, kuinka paljon hän voisi säästää rahaa vuodessa?
  4. Mitä säännöllisiä menoja sinun kotitaloudessa on?
  5. Mitä vaihtelevia menoja sinun kotitaloudessa on?
  6. Miten sinä säästät?
  7. Tee oman kotitalouden budjetti.



Rahan käytön opas


Laskujen maksaminen

Kun saat laskun, sinun täytyy tarkistaa, että tiedot on oikein. Lasku täytyy maksaa ajoissa, viimeistään eräpäivänä. Jos et voi maksaa laskua, ota yhteyttä laskun lähettäjään. Sovi hänen kanssa, milloin voit maksaa laskun. Voit sopia, että maksat laskusta eräpäivänä pienen summan. 

Tehtävä

  1. Milloin on puhelinlaskun eräpäivä?
  2. Mikä on laskun summa?
  3. Miltä ajalta lasku on?






Jos et maksa laskua ajoissa, tulee siihen viivästyskorko. Se on yleensä noin 8%.

Maksukehotus

Jos kuluttaja ei maksa laskua, hän saa kirjeen eli maksukehotuksen. Siinä lukee, että maksa lasku heti. Siitä tulee myös lisämaksu. 

Jos hän ei vieläkään maksa laskua, menee lasku perintätoimistolle. Se on yritys, joka yrittää saada ihmiset maksamaan laskut. Kun perintätoimisto tekee työtä, kuluttaja maksaa taas enemmän. 


Ulosotto

Jos ihminen ei maksa laskua vieläkään, voi lasku mennä käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus päättää, meneekö lasku oikeuteen.Oikeus päättää, että lasku menee ulosottoon. Ulosotto tarkoittaa sitä, että velkaraha otetaan hänen tuloista. Jos tuloja ei ole, voi ulosottaja tulla kotiin ja ottaa velallisen tavaroita. Hän myy tavarat. Velka maksetaan tällä rahalla.



Maksamattoman puhelinlaskun tarina

Mitä voi seurata, jos ei maksa laskua ajoissa?


Maksuhäiriömerkintä

Jos lasku on monta kuukautta myöhässä tai saa paljon postia perintätoimistosta, voi ihminen saada maksuhäiriämerkinnän.

Rekisteriin kirjoitetaan, että hän ei maksa laskuja ajoissa. Sen jälkeen on vaikea

  • saada vuokra-asunto
  • saada lainaa pankista
  • saada pankkikortti tai luottokortti
  • saada työpaikka, jossa käsittelet rahaa
  • ostaa luotolla tai osamaksulla


Kuka auttaa raha-asioissa?

Velkaneuvoja auttaa talousasioissa. Hänelle vopi varata ajan. Se ei maksa mitään. Palvelu on ilmainen. 

Talouden suunnittelu

Apua raha-asioihin




tiistai 22. joulukuuta 2015

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Perustuslaki

Kaikilla kansalaisilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. Sen määrää perustuslaki. Perustuslaki on tärkeä laki. Se sanoo, mitä ihmiset saavat tehdä. Se määrää kaikkia muita lakeja.

Perustuslaki sanoo, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Sukupuoli, alkuperä, uskonto tai sukupuolinen suuntautuminen ei saa olla syy eriarvoiseen asemaan. Laki sanoo, että ihmistä ei saa syrjiä. Kaikilla ihmisillä on samat oikeudet. Laki on samanlainen miehelle ja naiselle, eri uskonnoille, rikkaalle ja köyhälle jne. Laki on sama kaikille ihmisille.

Se koskee myös ulkomaalaisia, jotka asuvat Suomessa.


Lue lisää Internetissä: lait ja säännöt http://papunet.net/selko/tietoa-suomesta/

Oikeudet

Kaikilla ihmisillä on oikeus elää rauhassa ja olla vapaa. Ihmisillä on oikeus siihen, että rahat ja tavarat ovat turvassa.

Suomessa on sananvapaus. Jokainen saa sanoa, mitä ajattelee yhteisistä asioista.

Ihmiset voivat järjestää kokouksen, jos haluavat. Ihmiset voivat mennä esimerkiksi kadulle ja torille ja sanoa, mitä ajattelevat.Se on kokoontumisvapaus.He saavat myös perustaa yhdistyksiä.


Suomessa on uskonnonvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus valita uskonto. Ihminen voi olla esimerkiksi kristitty tai muslimi. Jos ei halua, ei tarvitse valita mitään uskontoa.


Kaikki ihmiset voivat liikkua vapaasti Suomessa. Ihmiset voivat itse valita, missä he asuvat ja liikkuvat. Ihmiset voivat myös lähteä ulkomaille ja tulla takaisin.He voivat
valita, missä haluavat asua.

Kaikilla ihmisillä on kotirauha. Se tarkoittaa, että ihminen ei voi mennä toisen ihmisen kotiin ja häiritä kotirauhaa. Ihmisten kirjeitä ei saa lukea ja puheluita ei saa kuunnella. Se on viestintäsalaisuus.


Jokaisella ihmisellä on oikeus opiskella peruskoulussa. Peruskoulu ei maksa mitään.


Perustuslaki sanoo, että kansalaisilla on päätösvalta valtion asioissa. Kansalaiset saavat äänestää. Se on äänioikeus ja siksi on vaalit. Kaikki yli 18-vuotiaat ihmiset saavat äänestää vaaleissa. Vaaleja on esimerkiksi presidentinvaali ja kunnallisvaalit. 18-vuotias ulkomaalainen, joka asuu vakituisesti Suomessa, voi äänestää kunnallisvaaleissa.


Kansalaisella on oikeusturva. Se tarkoittaa, että jos oma asia menee oikeuteen, riippumaton tuomioistuuin ratkaisee asian. Oikeus voi tuomita vain niin kuin laki määrää. 


Jos joku ihminen uhkaa tai käyttää väkivaltaa tai puhuu pahaa ja halventavaa kieltä tai uhkaa toisen omaisuutta,  silloin viranomainen auttaa ja suojelee. Viranomainen voi olla poliisi tai joku muu. 

Jokaisella on oikeus mennä työhön ja saada siitä rahaa.

Kaikilla ihmisillä on oikeus perusasioihin, esimerkiksi ruokaan ja asuntoon, vaikka ihminen on työtön, sairas tai vanha. Kaikilla ihmisillä on oikeus mennä hoitoon, jos on sairas. Kaikista lapsista täytyy aina huolehtia.

Kansalaisilla on oikeus saada palvelua virastoissa suomen tai ruotsin kielellä.


Lähde: http://virtuoosi.pkky.fi/vilma


Velvollisuudet

Kansalaisilla on Suomessa velvollisuus tehdä niin kuin laki sanoo

Myös Suomessa asuvilla ulkomaalaisilla on samat velvollisuudet kuin suomalaisilla, mutta heillä ei ole maanpuolustusvelvollisuutta. Asevelvollisuus on kaikilla 18-60 -vuotiailla suomalaisilla miehillä. Jos mies ei halua mennä armeijaan, hän voi hakea siviilipalvelukseen. Siviilipalveluksessa miehet tekevät työtä esimerkiksi sairaalassa tai koulussa.
Alle 30-vuotiaan ulkomaalaisen täytyy mennä armeijaan, jos hän saa Suomen kansalaisuuden. Jos hän oli armeijassa omassa lähtömaassaan, hänen ei tarvitse mennä armeijaan Suomessa.
Naiset voivat hakea armeijaan, jos he haluavat. Naisilla ei ole asevelvollisuutta. 


Suomessa on myös oppivelvollisuus. Kaikkien 7-16 -vuotiaiden lasten täytyy mennä peruskouluun.

Kaikkien on pakko maksaa veroja.

Isän ja äidin täytyy huolehtia, että lapsilla on ruokaa, asunto ja turvallinen elämä.

Kaikkien ihmisten täytyy auttaa, jos joku tarvitsee apua. Sinun täytyy auttaa, jos esimerkiksi tapahtuu onnettomuus.

Suomen kansalaisilla täytyy olla sukunimi ja 1-3 etunimeä.


Lähde: http://virtuoosi.pkky.fi/vilma


Tehtäviä


1.Lue teksti kansalaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Valitse oikea tai oikeat vaihtoehdot


1. Suomessa laki on sama
a) vain miehille
b) suomalaisille
c) kaikille ihmisille

2. Suomessa on
a) sananvapaus
b) verovapaus
c) uskonnonvapaus

3. Suomessa ihmiset voivat itse valita
a) uskonnon
b) kotikaupungin
c) työpaikan

4. Peruskoulu on
a) kallis opiskelijoille
b) halpa
c) ilmainen

5. Suomessa on
a) oppivelvollisuus
b) asevelvollisuus
c) avioliittovelvollisuus

6. Vaaleissa voivat äänestää
a) yli 18-vuotiaat
b) yli 16-vuotiaat
c) vain yli 18-vuotiaat miehet



2. Mitä oikeuksia tai vapauksia kansalaisilla on?









3. Mitä velvollisuuksia kansalaisilla on?





4. Valitse oikea tai oikeat vaihtoehdot.

1. Suomessa laki on sama
a) vain miehille
b) suomalaisille
c) kaikille ihmisille

2. Suomessa on
a) sananvapaus
b) verovapaus
c) uskonnonvapaus

3. Suomessa ihmiset voivat itse valita
a) uskonnon
b) kotikaupungin
c) työpaikan

4. Peruskoulu on
a) kallis opiskelijoille
b) halpa
c) ilmainen

5. Suomessa on
a) oppivelvollisuus
b) asevelvollisuus
c) avioliittovelvollisuus

6. Vaaleissa voivat äänestää
a) yli 18-vuotiaat
b) yli 16-vuotiaat
c) vain yli 18-vuotiaat miehet


5. Oikein - Väärin
1. Perustuslaki on maan ylin laki.
2. Mies saa lukea vaimon kirjeet, vaikka vaimo ei anna lupaa.
3. Laki on erilainen ulkomaalaisille.
4. Ulkomaalainen voi järjestää torilla mielenosoituksen.
5. Ihmisillä on oikeus puhua ruotsia työvoimatoimistossa työvoimaneuvojan kanssa.
6. Peruskoulussa ei voi opiskella, jos on köyhä.
7. Valtio huolehtii lapsista, jos vanhemmat eivät huolehdi.
8. Naapuri saa huutaa ja soittaa kovaa musiikkia omassa asunnossa, vaikka se häiritsee toisia talon asukkaita.
9. Laki antaa enemmän oikeuksia miehille kuin naisille.
10. Ihmisillä on oikeus mennä torille ja puhua uskonnosta kaikille ihmisille.

Vastaa:
1.   Mitä laki sanoo uskonnon vapaudesta?
2.   Mitä laki sanoo, jos ihminen on sairas eikä ole rahaa?
3.   Missä vaalissa Suomessa vakituisesti asuva ulkomaalainen saa äänestää?

Oikein - Väärin
1. Suomen armeijassa ei ole maahanmuuttajia.
2. Kansalaisten täytyy auttaa, jos joku on hengenvaarassa.
3. Asevelvollisuus on vähintään ½ vuotta.
4. Suomen armeijassa ei ole naisia.
5. Sukunimi on Suomen kansalaisille pakollinen.
6. Työtön ihminen maksaa veroja valtiolle.

Vastaa:
1.   Milloin ulkomaalaisen täytyy suorittaa asevelvollisuus?
2.   Kuinka pitkä asevelvollisuusaika on?
3.   Mitä velvollisuuksia on isällä ja äidillä?
4.   Mitä velvollisuuksia on lapsilla?

5.   Mikä on hätänumero?

Mitä tekee eduskunta?



Eduskunnan tärkein työ on


1.          säätää (tehdä) lakeja


        Lakien säätäminen on eduskunnan tärkein työ. Se tapahtuu             täysistunnossa. Lakiehdotus tulee joko hallitukselta tai             kansanedustaja on tehnyt lakialoitteen. 

3.          valmistella EU-asiat

         Eduskunta päättää Suomen kannan (=mielipiteen) Euroopan             unionin päätöksen teossa.

4.          tehdä budjetti eli talousarvio

       Tärkeimpiä tehtäviä on päättää, mihin rahaa käytetään ja            tehdä valtion tulo- ja menoarvio.

5.          valita pääministeri

6.          tehdä valtiosopimukset(toisten valtioiden kanssa) ja toimia        yhteistyössä kansainvälisissä järjestöissä ja muiden                valtioiden parlamenttien kanssa

7.          valvoa (katsoa), että hallitus toimii oikein

8.          päättää sodasta ja rauhasta


Eduskunta valitsee puhemiehen, joka johtaa puhetta. Se on tärkeää, koska eduskunnassa puhutaan paljon. Puhemiehen täytyy olla tasapuolinen kaikille puolueille (poliittisille ryhmille). On tärkeää, että kaikki saavat sanoa oman mielipiteen.

Eduskunnan kokous on täysistunto. Kaikki saavat mennä kuuntelemaan, mitä poliitikot puhuvat silloin.

Eduskunnassa kansanedustajat istuvat oman ryhmän kanssa järjestyksessä. 

TEHTÄVÄT
www.kotisuomessa.fi (arkielämä -> yhteiskunta -> Suomen poliittinen järjestelmä)

Jos opiskelet eduskuntaa, aloita sivulta 26.
Jos opiskelet valtion hallintoa, aloita sivulta 21.








Vaalit

Demokratia

Suomi on demokratia. Se tarkoittaa, että kaikilla suomalaisilla on oikeus päättää yhteisistä asioista. Vaalit on tärkeä osa demokratiaa.
Demokratiaa on myös esimerkiksi sananvapaus ja uskonnonvapaus. Ihmiset ovat yhdenvertaisia eli tasa-arvoisia. Ketään ei saa syrjiä iän, vamman tai sukupuolen vuoksi. Laki on kaikille sama.



Vaalit on osa demokratiaa

Demokratian idea on, että kaikki päättävät yhteisistä asioista. Yli viisi miljoonaa ihmistä ei voi kokoajan päättää yhdessä kaikesta. Siksi on vaalit. Vaaleissa valitaan ne ihmiset, jotka päättävät yhteiset asiat. He edustavat kansaa.

Eduskuntavaaleissa valitaan kansanedustajia, jotka päättävät koko maan asioista.

Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuutettuja , jotka päättävät kunnan asioista.

EU-vaaleissa (EU= Euroopan Unioni) valitaan edustajat Europarlamenttiin.

Presidentinvaalissa valitaan tasavallan presidentti kuudeksi vuodeksi.

Diktatuuri

Demokratian vastakohta on diktatuuri. Diktatuurissa yksi ihminen tai pieni ryhmä päättää asioista. 

Kansalaisilla ei ole diktatuurissa paljon oikeuksia. Ehkä he ei ole sananvapautta tai vapautta matkustaa mihin haluavat. 

Poliisilla ja armeijalla on paljon valtaa. Ne voivat vangita ihmisiä, jotka arvostelevat tai vastustavat vallassa olevia. 

Diktatuureja on eniten Afrikassa ja Aasiassa. Diktatuureissa voi olla vaalit, mutta vaalien tulos ei ole aina totta. 


On tärkeää äänestää



Presidentin vaalit

Suomessa presidentti valitaan kuuden vuoden välein.Presidentti voi olla eduskuntapuolueen ehdokas tai valitsijayhdistyksen ehdokas. Valitsijayhdistys tarvitsee 20 000 ihmistä. Presidenttiehdokkaan täytyy olla Suomessa syntynyt Suomen kansalainen. 

Äänestäjät äänestävät vaalissa omaa ehdokasta. Jos ehdokas saa yli 50 % äänistä, hänestä tulee presidentti. Jos kukaan ei saa, tulee toinen äänestyskierros. Silloin on kaksi ehdokasta. Se kumpi saa enemmän ääniä, valitaan presidentiksi.

























Lue lisää:
Presidentin vaalit

Hyvinvointivaltio

Terveydenhoito ja sosiaaliturva ovat niitä keinoja, joilla yhteiskunta huolehtii asukkaista.



Hyvinvointivaltio on valtio, jossa valtio takaa, että elämä on turvallinen ja hyvinvointia tulee kaikille kansalaisille.


Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa on palveluja ja sosiaaliturvaa kaikille ihmisille. Se maksetaan pääosin verorahoilla. Kaikki maassa asuvat ovat niihin oikeutettuja. Siksi pohjoismaissa köyhiä on vähemmän. Valtio haluaa, että tuloerot olisivat pieniä. Naisten tasa-arvo on ehkä pidemmällä kuin missään muualla. Suurista eroista huolimatta kaikkia läntisen Euroopan maita kutsutaan hyvinvointivaltioiksi. 

Terveydenhuolto

Yhteiskunta haluaa pitää huolta kaikista ihmisistä. Kaikilla ihmisillä on oikeus saada hoitoa ja mennä lääkäriin, kun on sairas. Kunta huolehtii yleensä sairaanhoidosta. Kunnassa on terveyskeskus. Kunnan sairaanhoito on ilmaista tai kuntalainen maksaa siitä vain vähän. Sairaanhoito maksetaan verorahoilla.


Kunnan sosiaalihuolto

Oman kunnan sosiaalitoimisto auttaa asukkaita erilaisissa elämäntilanteissa. Tämän avun nimi on sosiaalihuolto. Apu on ilmaista. Apu maksetaan verorahoilla. 

Näitä palveluja ovat esimerkiksi:
  • toimeentulotuki
  • kotipalvelu
  • sosiaalityö
  • lasten ja lapsiperheiden palvelut
  • vammaispalvelut
  • päihdepalvelut
  • vanhusten palvelut

Kelan sosiaaliturva

Myös Kansaneläkelaistos eli Kela huolehtii sosiaaliturvasta. Sosiaaliturva voi olla tuki, jota Kela maksaa esimerkiksi opiskelijalle tai työttömälle. Tuki voi olla asumistuki, sairauspäiväraha tai kansaneläke.

Kela-kortti

Kela-kortti antaa oikeuden sairaanhoitokorvauksiin. Jos menet yksityiselle lääkärille, Kela maksaa osan. Apteekissa Kela-kortilla saa alennuksen lääkkeistä. 


Tehtäviä

  1. Miksi Kela-kortti on hyödyllinen?
  2. Millaisessa tilanteessa ihminen voi tarvita apua?
  3. Miksi yhteiskunta tukee ihmisiä?
  4. Mitä tarkoittaa sana hyvinvointivaltio?
  5. Kuka maksaa palvelut?