Tavastian logo

Tavastian logo

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kansantalous

Kansantalous on koko maan talous. Siihen kuuluvat kotitaloudet, yritykset, pankit ja julkinen talous.







Miten raha liikkuu kansantaloudessa?


Kun totitaloudet kuluttavat rahaa, yritykset saavat tuloja. Silloin yrityksellä menee hyvin. Se voi antaa ihmisille työpaikkoja. 

Kotitaloudet ja yritykset maksavat veroja valtiolle ja kunnille. Valtio ja kunnat käyttävät verorahat. Ne järjestävät kotitalouksille palveluja esim. koulutusta ja sairaanhoitoa.

Jotkut kotitaloudet saavat erilaisia tukia valtiolta ja kunnilta. Tuki voi olla esim. lapsilisä. 

Pankit lainaavat rahaa kotitalouksille ja yrityksille. 


Julkinen talous


Valtio, kunnat ja kirkko on julkinen sektori eli julkinen talous. Ne keräävät veroja ihmisiltä ja yrityksiltä ja järjestävät verorahalla palveluja.


Välittömät verot maksetaan suoraan palkasta. Jokaisella on oma verokortti ja veroprosentti, jonka mukaan vero määräytyy.

Välilliset verot sisältyvät hintoihin. Kun käyt kaupassa, kuitissa lukee, paljonko maksoit veroa.


Valtion budjetti

Myös valtio tekee budjetin eli suunnittelee seuraavan vuoden tulo- ja menoarvion. Veroja voidaan korottaa, jos verorahat eivät riitä. Toinen vaihtoehto on, että menoja leikataan. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia palveluja ei tuoteta. Kolmas vaihtoehto on lainata rahaa. 

Valtioneuvosto antoi 28.9.2015 eduskunnalle hallituksen esityksen valtion talousarvioksi vuodelle 2016. Budjetiksi ehdotettiin 54,1 miljardia euroa. Budjettiesitys 2016


Valtion velka

Käy katsomassa, paljonko valtiolla on velkaa nyt: Suomen valtion velka 



Mitä tapahtuu, kun yrityksellä menee huonosti?


Yrityksellä menee huonosti, kun kukaan ei osta sen tekemiä tavaroita tai palveluja. Silloin sen rahat alkavat loppua. Se ilmoittaa työntekijöille, että työt loppuvat. 

Monta ihmistä jää työttömäksi. Heillä ei enää ole paljon rahaa kuluttaa, koska he eivät saa enää palkkaa. He saavat tukea, työttömyyskorvausta.

Kun palkka loppuu, he maksavat vähemmän veroa valtiolle ja kunnalle. Valtio ja kunta saavat vähemmän rahaa. Samaan aikaan ne maksavat enemmän tukia, koska työttömiä ihmisiä on enemmän. 

Kun yrityksellä menee huonosti tai bisnes loppuu ja yritys menee konkurssiin, se maksaa vähemmän veroa valtiolle ja kunnalle. 

Nyt on julkinen talous vaikeuksissa, koska sillä on vähän rahaa. Se ei voi enää tarjota kotitalouksille yhtä paljon palveluja kuin ennen. 

Pankit

Pankki on yritys, joka ostaa ja myy rahaa. Kun kuluttaja tallettaa pankkiin rahaa, pankki ostaa häneltä rahaa. Kun kuluttaja lainaa pankilta rahaa, pankki myy hänelle rahaa. 

Kun kuluttajan rahat ovat pankissa omalla pankkitilillä, pankki maksaa hänelle korkoa. Jos kuluttaja lainaa pankista rahaa, hän maksaa pankille korkoa. 

Pankissa kuluttajat maksavat laskuja, saavat myös apua raha-asioissa. Pankin palvelut maksavat, koska pankkitoiminta on bisnestä. 


Tehtäviä

1. Milloin yritys menestyy? Milloin sillä menee hyvin?
2. Kuka maksaa veroja?
3. Mihin valtio ja kunnat käyttävät verorahoja?
4. Miten osa veroista palaa takaisin kuluttajille?
5. Mikä on pankkien tehtävä kansantaloudessa?
6. Mitä bisnestä pankit tekevät?
7. Mikä on korko?
8. Mitä tapahtuu, kun yrityksellä menee huonosti?
9. Mikä on kansantalous?
10. Mitä on julkinen talous?
11. Mikä on valtion budjetti?
12. Paljonko on Suomen valtion budjetti 2016?
13. Paljonko Suomen valtiolla on velkaa?
14. Mistä se johtuu?
15. Mikä on inflaatio?
16. Mikä on kustannusinflaatio?
17. Mikä on kysyntäinflaatio?
18. Mitä inflaatiosta seuraa?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti