Tavastian logo

Tavastian logo

maanantai 21. joulukuuta 2015

Eduskuntavaalit


Neljän vuoden välein on eduskuntavaalit. Silloin valitaan 200 kansanedustajaa. Kansanedustajat ovat tavallisia kansalaisia, heillä on erilaisia ammatteja, erilainen koulutus ja he tulevat eri puolilta Suomea. 

Ennen kuin pääsee eduskuntaan, ehdokkaat (ehdokas on ihminen, joka haluaa olla kansanedustaja) kiertävät omassa vaalipiirissä ja tapaavat ihmisiä. He haluavat, että moni äänestää heitä. Jos haluaa olla ehdokas eduskuntavaaleissa, täytyy olla täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

Kansanedustaja kuuluu johonkin puolueeseen ja hänellä on oma eduskuntaryhmä. Hänellä on oma avustaja, joka auttaa häntä työssä.





Tehtäviä

  1. Kuinka monta kansanedustajaa on eduskunnassa?
  2. Kuinka kauan yksi ihminen on eduskunnassa?
  3. Miksi ehdokas tapaa ihmisiä ennen vaaleja?
  4. Mitä puolueita on eduskunnassa tällä hetkellä?
  5. Mikä on suurin puolue?

Äänestäminen

Ennen vaaleja äänioikeutettu saa kortin, jossa lukee, että hän saa äänestää. Hänellä on silloin äänioikeus. Hän voi äänestää vaalipäivänä tai aikaisemmin. 

Kun äänestäjä meneen äänestämään, hänellä täytyy olla henkilötodistus mukana. Äänestyspaikalla on monta vaalivirkailijaa, jotka auttavat. 

1. näytä henkilötodistus
2. vaalivirkailija antaa äänestylipun
3. äänestäjä menee äänestyskoppiin yksin
4. äänestäjä kirjoittaa lippuun oman ehdokkaan numeron
5. vaalivirkailija leimaa lipun
6. äänestäjä laittaa äänestyslipun laatikkoon


Äänten laskeminen

Kun äänestysaika loppuu, vaalivirkailijat laskevat äänet. Sitä voi katsoa televisiosta. Äänet lasketaan kaksi kertaa, ettei tule virheitä. 


Kuka valitaan eduskuntaan?

Ehdokkaat kuuluvat johonkin puolueeseen tai muuhun ryhmään. Jos puolue saa vaaleissa esim. 10% äänistä, se saa myös 10% paikoista eduskunnassa. Tämän vaalimatematiikan nimi on d´Hondtin menetelmä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti